Wat betekent Tatooisme voor de drager: 


*esthetisch: de tatoeage wordt als een sieraadvoor het lichaam beschouw

*status: de omgeving van de drager (en de drager zelf) ontleent een bepaalde waarde aan de tatoeage,

   zoals bij de Nieuw-Zeelandse Maori de Tā moko.

*identificatie: de drager hoopt aan de hand van zijn tatoeage te worden herkend, na bijvoorbeeld verdrinking.

  Dit was de gebruikelijke reden voor zeelui. 

*medisch: de drager hoopt gevrijwaard te blijven van bepaalde ziekten door het dragen van een tatoeage.

  Zo had Ötzi tatoeages op gewrichten, reden waarom men vermoedt dat hij aan artrose leed.

*cosmetisch: littekens, brandwonden ofwijnvlekken kunnen door middel van tatoeages minder opvallend gemaakt worden.

  Ook worden verloren gegane wenkbrauwen vervangen door tatoeages.

*volwassenwording: In een aantal culturen is het gebruikelijk dat een persoon zich bij het bereiken van de puberteit laat tatoeëren.

*Het roer omgooien:

  Het maken van een nieuwe start in het leven is vaak een reden om een tatoeage te laten zetten en zo te laten zien dat je veranderd bent.

*herinnering:

  Ter nagedachtenis wordt soms een overleden geliefde of huisdier afgebeeld. De inkt wordt hiervoor soms gemengd met fijngezeefde as uit het crematorium[2]

 

Tattoos zorgen ervoor dat als je bijvoorbeeld bij een ramp (zoals het vliegtuigongeluk) etc etc, overlijdt, dat je sneller geïdentificeerd kan worden aan de hand van je tattoos. Dit zorgt ervoor dat je sneller bij je familie komt en deze afscheid van je kunnen nemen. 


Ouderen laten met regelmaat op hun lijf tatoeëren, NIET REANIMEREN! Duidelijker aangeven wat je wel en niet wilt is hierdoor mogelijk en een vrije keuze.


Tattoos zorgen voor camouflage, zodat je een lelijk litteken etc kan camoufleren en je hierdoor zekerder en gelukkiger in je vel gaat zitten.


Tattoos zorgen ervoor dat je een moment in je leven waar je geestelijk een knauw van hebt gekregen, kunt verwerken, waardoor je weer in staat bent je leven op te pakken.


Maar ook omdat je het gewoon mooi vind, jou leven, jou lichaam, jou recht om te bepalen wat je hier mee doet en je word dus gelukkiger van deze tattoos omdat je jezelf hierdoor mooier vind.